Leeftijd

2,5-4 jaar

Peuters hebben een korte spanningsboog, dus daar zijn de lessen van jonge kinderen op aangepast. We doen veel korte oefeningen en spelletjes. Het is dynamisch, eenvoudig en ook nog heel vrijblijvend. Wil een kind even niet meedoen, dan is het ook prima. Handpoppen, verhaaltjes en liedjes spelen een grote rol in de lessen. Er zit veel herhaling in de lessen, waardoor het herkenbaar en veilig is.  Een ouder/verzorger mag erbij zijn en meedoen.

4-7 jaar

Bij jonge kinderen in de leeftijd van ongeveer 4-7 jaar ligt de nadruk van de kinderyoga veel op spel. De fantasie van de kinderen is groot en daar speel ik op in. Binnen een thema zijn we veel met muziek, klanken, kleuren en verhalen bezig. De yogaoefeningen zijn nog makkelijk en aangepast op wat de kinderen lichamelijk aan kunnen. Er is veel herhaling in de lessen en het is dynamisch.


7-10 jaar

Bij iets oudere kinderen van ongeveer 7-10 jaar ligt de nadruk van de kinderyoga al wat meer op de houdingen opbouwen (meer instructie). Het blijft nog speels, maar tijdens de oefeningen gaan we meer letten op de adem en op wat je voelt tijdens en na een yogahouding. Balans en evenwicht zijn in deze leeftijd al beter ontwikkeld en dit krijgt nu ook meer een rol.

10-14 jaar

Bij tieners gaat het speelse karakter nog wat meer ruimte maken voor goede yogahoudingen, adem, balans, evenwicht en navoelen. Het stuk mindfulness is bij deze groep vaak wat groter, omdat de concentratie beter is.


nb.

De leeftijdscategorieën staan niet vast, maar zijn een richtlijn. Ik overleg altijd met de ouders in welke groep een kind het beste past.